niedziela, 27 stycznia 2013

Rogaliki na mroźne wieczory.

Ale mnie dziś natchnęło na wypieki.
Trochę się namęczyłam ale są: rogaliki.
A taki jest efekt końcowy.


Tak było w trakcie pracy.




Przepis na te pyszności- prosty.

25 dkg twarogu śmietankowego
1 kostka masła
1,5 szkl. maki pszennej
1 żółtko
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki pr. do pieczenia.
Marmolada lub powidła do środka.
Rogaliki są bez cukru, tylko cukier waniliowy.
/Ja robię porcję podwójną./
Twróg rozetrzeć z cukrem waniliowym + masło i rozcierać + pozostałe składniki.
Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1-2h.
Rozwałkować, pokroić na trójkąty i nałożyć powidła.
Na koniec posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temp. 160 - 180 st.

A jeśli już jesteśmy przy temperaturze, to u nas mróz.
Ale co tam: drewno do kominka jest, herbata z konfiturą z pigwy jest, więc takie widoki zza okna nam niestraszne.
Mogą tylko nastrajać pozytywnie.





Kolorowych snów.


7 komentarzy:

  1. A cóż to za malownicze tereny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te tereny to moje rodzinne strony.

      Usuń
  2. Rzeczywiście,w tej oprawie, wyobraźnia wywołuje niesamowite smaki, pełnię zapachów i aromatów, że nawet sroga zima nie taka groźna, a ta na zdjęciach w wyjątkowym uroku i magii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać,że w Małym szpicherku nie tylko artystyczna dusza, lecz świetny fotograf!Właśnie zrobiłam rekonesans po postach i jestem pod urokiem.Uwiodły mnie ujęcia, szczególnie krajobrazy zimy te ostatnie, a może jeszce bardziej te wcześniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za tak miłe słowa.
      Co do fotografowania to moje początki. Ale ,,połknęłam bakcyla,,

      Usuń
  4. Ładnie tu u Ciebie, a i smacznie dzisiaj. pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dziś smacznie a u Ciebie kwitnąco i wiosennie.
      Dziękuję za odwiedziny.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...